Релігія: витрати чи надбання

Нестримна жага вимірювати вартість оточуючого світу в доларовому еквіваленті привела науковців до цікавого дослідження. Професор Джорджтаунського Університету Brian Grim та Melissa Grim з Newseum Institute опублікували “Соціально-економічний вклад релігії в американське суспільство: емпіричний аналіз”.

В той час як 63% атеїстів і агностиків стверджують, що релігійні організації не дають суспільству майже нічого, а навпаки “паразитують”, нове дослідження відповідає на питання наскільки матеріально корисною є релігія для суспільства. Отже кілька цифр:

Загальний річний внесок релігійних організацій в економіку США – $1,2 трильйона (трильйон = мільйон мільйонів). Це перевершує сумарний прибуток Apple, Amazon, і Google разом.

Незважаючи на зменшення кількості віруючих (у процентному відношенні до загальної кількості населення) релігійні організації США потроїли кількість витрат на соціальні програми до 9 млрд. Річно.

Релігія спонсорує:

130000 організацій реабілітації нарко- та алко-залежних;

94000 організацій допомоги ветеранам та їх родинам;

26000 організацій що боряться зі СНІДом та підтримують вже захворілих;

121000 організацій що надають допомогу безробітним та безкоштовні класи професіональної підготовки й перепідготовки.

Ймовірні втрати держави від релігійної діяльності (формуються за рахунок неоподаткування) складають $71 млрд. Тобто, релігійні організації вкладають в економіку США в 17 разів більше ніж держава витрачає на їх утримання.

Надзвичайно цікавий і вартий уваги звіт. Разом із тим цінність релігії не вимірюється грошима, як не вимірюється вартість безцінної людської душі. Звичайно, релігія корисна. Але зовсім не тим скільки грошей вона вкладає в економіку, а тим, що дарує життя в єдності з Богом. Вічне життя…