Заходячи до храму увімкніть мобільні телефони?

Уявіть оголошення на дверях церкви: “Заходячи до храму увімкніть мобільні телефони”. Не уявляєте. Я також. Принаймні дотепер. А далі хтозна-хтозна… світ змінюється занадто швидко і те, що колись здавалося неймовірним, стає буденністю.

У жовтневому випуску цього року The Atlantic, один з найстаріших і найбільш респектабельних літературних журналів США, надрукував статтю “Будь ласка, увімкніть мобільні телефони в музеї”. В більшості, музейні працівники, як і церковнослужителі, є досить консервативними. Їх не злякаєш старомодністю. Більше того, наявність старих речей тут доцільна і бажана. Але останнім часом музейне життя крокує в ногу з технічним прогресом.

П’ять років тому музеї припинили боротися з мобільними телефонами, а натомість почали створювати мобільні додатки, що надають відвідувачам супровідну інформацію. Бруклінський музей створив додаток де можна в реальному часі поставити питання екскурсоводу і отримати кваліфіковану відповідь. В Нью Йоркських музеях Соломона Гуггенгайма та Метрополітен  Bluetooth супроводжує відвідувачів і на екранах їх телефонів з’являється інформація про об’єкт перед яким вони знаходяться. Великі музеї розробляють GPS технології, щоби кожен міг спланувати огляд галерей, точно так, як планує свою подорож на Google Maps.

Популярнсть Pokémon Go наштовхнула музейників на додаткові експерименти. Королівський музей Онтаріо пропонує програму, що віртуально нарощує м’язи та шкіру на скелет динозавра та створює анімаційні зображення, які рухаються слідом за відвідувачами. Музей Університету Південної Кароліни зібрав свідчення людей, що пережили Холокост, з метою створити 3‑D голограми.

Напевно найдалі пішов Британський музей. Він пропонує відвідувачам одягнути шолом віртуальної реальності щоби потрапити у бронзове століття або відвідати Парфенон кілька тисячоліть тому.

Не знаю як скоро подібна технологія затопить наші храми. Хочемо того чи ні, вже вчора вона почала просочуватися через старовинні стіни. Пригадую ще кілька років тому Великим постом поздвонив мій брат: “Ходив до причастя. Уявляєш, молодь читала молитви подяки після святого причастя… з мобільних телефонів”. Так що цілком можливо, що вже через кілька років оголошення: “Заходячи до храму увімкніть мобільні телефони,” – з’явиться без знака питання вкінці.