Святі Каїрські новомученики, моліть Бога за нас

І в двадцять першому столітті щедро проливається кров християнських мучеників. 11 грудня 2016 року потужний вибух у Каїрському кафедральному соборі (столиця Єгипту)  забрав життя принаймні 25-ти людей, залишивши 49 пораненими.

монахиня після теракту

Вибух пролунав о десятій ранку, під час Божественної літургії в частині храму що призначена для жінок і дітей (в Коптській Церкві чоловіки і жінки моляться в різних частинах храму).  

Протягом останніх десятиліть, перед очима цілого світу, сотні християн Єгипту зазнають мученицької смерті. Зокрема, лише в провінції  Minya, у Верхньому Єгипті, за останніх три роки сталося 37 атак на християн, не рахуючи підпалених будинків, побитих та покалічених чоловіків і згвалтованих жінок просто на вулицях міст і сіл, сповіщає The New York Times.

При всіх переслідуваннях віра коптських християн вражає. На відміну від багатьох секулярізованих вірних заходу, вони не ховають приналежності до християнства. Хоч і не існує жодного канонічного правила чи обрядової норми, одразу після хрещення більшість коптів робить татуювання невеличкого хреста на зап’ясті правої руки. Таким чином кожен бачить, що перед ним християнин, готовий віддати життя за свою віру. Часто, саме за цими хрестами мусульманські фанатики визначають свої жертви.

P.S. Сьогодні надіслав співчуття від Української громади Бриджпорта Коптській громаді Конектикуту на ім’я отця Andrew Awad, настоятеля церкви свв. Апп. Петра і Андрія. Святі Каїрські новомученики, моліть Бога за нас.

Новоохрещеній дитині татуюють хрест на зап’яті