Такі різні Америки

У безмежному ріномаїтті світу кожен бачить лише те, що здатен побачити. А отже Америка одних зовсім інша ніж Америка інших.

Золотий унітаз. Творіння художника Maurizio Cattelan, музей сучасного мистецтва Соломона Гуггенгайма, Нью Йорк’

Золотий унітаз. Творіння художника Maurizio Cattelan, музей сучасного мистецтва Соломона Гуггенгайма, Нью Йорк’

“Висока культура” представила на загальний огляд своє бачення Америки. На п’ятому поверсі музею сучасного мистецтва Соломона Гуггенгайма в Нью Йорку відвідувачі натикаються на довжелезну чергу. “Час очікування 2 години” говорить табличка. На що ж чекають усі ці люди? Що хочуть побачити? До якого мистецтва долучитися?

Як не дивно це черга до туалету. Єдина його особливість в тому, що він має унітаз виготовлений із чистого золота. Модель працююча: саме в цьому і переконуються відвідувачі.

Золотий унітаз – творіння італійського “художника” Maurizio Cattelan. Він і назвав свою інсталяцію “Америка”. Напевно для когось, раз стоїть така черга, саме такою і бачиться їх держава.

На щастя є й інша точка зору. Її оминула преса. Телебачення не демонструвало присвячених їй сюжетів. Радіо не брало інтерв’ю в організаторів і учасників.

28-го вересня пройшла загальноамериканська акція “Побачимось коло флагштоку”. Понад два мільйони студентів, починаючи від початкової школи до університетів, взявшись за руки молилися навколо флагштоків з Американським Прапором. Цьогорічна акція пройшла під гаслом: “Взиваємо до Тебе: Покоління що шукає Його!” Такі акції проводяться щорічно, починаючи з 1990-го.

Американські студенти моляться коло флагштоку

Американські студенти моляться коло флагштоку

Одні, забравшись на п’ятий поверх музею сучасного мистецтва Соломона Гуггенгайма стали настільки великими, освіченими і культурними, що зверха дивляться на “Америку”. Інші, з землі споглядають на Американський прапор і, думкою зупиняючись на ньому, підносять свої дитячі молитви за свій народ і свою країну.

Я знаю з ким мені по-дорозі. А ти?

Like цей допис на Facebook