Неділя 7 після Пасхи. Святих Отців Першого Вселенського Собору. Ін.17:1-13

Щоби стежити за оновленнями follow me on facebook

У сьому неділю після Пасхи Свята Православна Церква пропонує вірним для роздумів уривок із Первосвященичої молитви Ісуса Христа. У свою чергу ця молитва є заключною частиною Прощальної бесіди Спасителя зі своїми апостолами, яка відбулася на завершення Тайної вечері (Ін. 14-17). Умовно цю Бесіду ділять на три частини. У першій Христос говорить про Свій скорий відхід до Отця та дає нову заповідь про любов. У другій частині порівнює Себе з виноградною лозою а апостолів із галуззям, пояснюючи принцип християнського служіння і церковного життя. Остання частина умовно називається Первосвященичою молитвою і є найдовшою молитвою Спасителя, зафіксованою євангелистами. Частину цієї молитви ми розглядаємо сьогодні.

Ін.17:1-13

1 Після цих слів Ісус звів очі Свої до неба і сказав: Отче! Прийшов час. Прослав Сина Твого, щоб і Син Твій прославив Тебе; 2 як Ти дав Йому владу над усякою плоттю, щоб усьому, що Ти дав Йому, дав Він життя вічне. 3 Це ж є життя вічне, щоб пізнали Тебе, Єдиного Істинного Бога, і Того, Кого Ти послав, Ісуса Христа. 4 Я прославив Тебе на землі, завершив діло, яке Ти доручив Мені виконати. 5 І нині прослав Мене Ти, Отче, в Тебе Самого – славою, яку Я мав у Тебе, коли ще не було світу. 6 Я явив ім’я Твоє людям, яких Ти дав Мені від світу; вони були Твої, і Ти дав їх Мені, і вони зберегли слово Твоє. 7 Нині зрозуміли, що все, що Ти дав Мені, є від Тебе. 8 Бо слова, які Ти дав Мені, Я передав їм, і вони прийняли і зрозуміли воістину, що Я зійшов від Тебе, і увірували, що Ти послав Мене. 9 Я за них благаю, – не за весь світ благаю, але за тих, яких Ти дав Мені, тому що вони Твої. 10 І все Моє – Твоє, і Твоє – Моє; і Я прославився в них. 11 Я вже не в світі, та вони в світі, а Я до Тебе йду. Отче Святий! Збережи їх в ім’я Твоє, тих, кого Ти дав Мені, щоб вони були єдине, як і Ми. 12 Коли Я був з ними у світі, Я зберігав їх в ім’я Твоє; тих, яких Ти дав Мені, Я зберіг, і ніхто з них не загинув, тільки син погибельний, щоб збулося Писання. 13 Нині ж до Тебе йду, і це говорю у світі, щоб вони мали в собі радість Мою повну. 

***

Христос-Первосвященик

Христос-Первосвященик

Англійською мовою Первосвященницька молитва Ісуса Христа, в залежності від перекладу, складається лише із 650-ти слів. Потрібно три хвилини і тридцять секунд, щоби прочитати її вголос. Але не досить і життя, щоби до кінця зрозуміти її зміст.

***

У Своїй Первосвященницькій молитві Христос навчає Церкву як вижити “Щоб усі були єдине: як Ти, Отче, в Мені, і Я в Тобі, так і вони нехай будуть в Нас єдине” (Ін.17:21). Єдина можливість для християн вистояти проти спокус світу – бути разом. І навпаки, розділення є найбільшою небезпекою.

Сучасні загрози асоціюються з тероризмом, хворобами та безробіттям, але Спаситель говорить, що роз’єднання є найбільшою загрозою. При цьому люди мають жити в єдності з Богом і один з одним…

Deets, Sherry. “Jesus’ High Priestly Prayer.” The Episcopal Church of the Trinity. N.p., 20 May 2012. Web. 29 Dec. 2014.

***

Перший Вселенський Собор

Перший Вселенський Собор

Дехто знаходить у Старому Заповіті пророцький натяк на історію святих отців Першого Вселенського Собору. 14 глава книги Буття сповіщає, що іноземні царі взяли в полон Авраамового брата Лота. Авраам почув “що [Лот] родич його узятий у полон, озброїв рабів своїх, і народжених у домі його, триста вісімнадцять, і переслідував ворогів до Дана” (Бут.14:14). Зрештою Авраам переміг завойовників звільнивши Лота і його родину з полону.

Подібно до того, як чужинці взяли в полон брата Авраамового, єретик Арій полонив душі християн викривленим вченням віри. Якщо Авраам мав 318 воїнів, з якими відновив справедливість, то Перший Вселенський Собор зібрав 318 святих отців, що відновили істину. Люди Авраама належали до його дому. Подібно до цього, святі отці належали до Дому Божого й озброївшись знанням Істини перемогли Арія. Таким чином Вітхозавітна історія перегукується з історією Церкви Христової…

Перший Вселенський Собор, фреска з Сикстинської капелли, Vatican

Перший Вселенський Собор, фреска з Сикстинської капелли, Vatican

Христос назвав ціну питання, що розглядалося на Першому Вселенському Соборі: “Це ж є життя вічне, щоб пізнали Тебе, Єдиного Істинного Бога, і Того, Кого Ти послав, Ісуса Христа” (Ін.17:3). Тобто вічне життя і спасіння людей залежить від знання Єдиного Істинного Бога. Саме це знання і намагався викривити Арій своїм вченням. Це знання ніколи не було теоретичним, розумовим або абстрактним, але практичним, духовним і дієвим. Це знання не є інформацією про Бога, в яку треба вірити або не вірити. Воно даровано Церкві, є життям всередині Церкви та не існує поза межами Церкви. Віруючі пізнають Бога не читаючи про Нього, а живучи в єдності з Ним, бо знання Бога не лише слова і доктрини, але життя і причастя…

Reagan, Michael. “The Holy Fathers of the First Ecumenical Council.” The Abandoned Mind. N.p., 31 May 2009. Web. 29 Dec. 2014.

***

Easter 7-6 Перший Вселенський СоборПророк Ісая казав “Вартові їхні сліпі усі й невігласи: усі вони німі пси, що не можуть гавкати, що марять лежачи, що люблять спати. І це пси, жадібні душею, які не знають ситості; і це пастирі безглузді: усі дивляться на свою дорогу, кожен до останнього, на свою користь” (Іс. 56:10-11). Користуючись цією аналогією зауважимо, що святі отці Першого Вселенського Собору були сторожовими псами Доброго Пастиря Ісуса Христа. Піднісши свій голос, вони охороняли словесне стадо від вовків, виконуючи покладену на них Богом місію.

***

Імператор Костянтин та отці Собору тримають Символ Віри

Імператор Костянтин та отці Собору тримають Символ Віри

Варто зазначити що, всупереч твердженням деяких сучасних авторів, Нікейський собор не мав нічого спільного з вибором Новозавітних книг. Нападаючи на віру, противники християнства (наприклад Ден Браун в книзі “Код Давінчі”) переконують сучасників, що святі отці нав’язали світові своє уявлення Христа, заборонивши до вжитку ряд книг, які нібито входили до Біблії раніше. Подібно і ряд ліберальних вчених, ігноруючи здоровий глузд та історичні факти, стверджують, що Христа зробив Богом Нікейський собор.

Такі твердження суперечать історії. В документах Нікейського собору немає навіть натяку на дискусії або рішення стосовно канонічності книг Святого Письма. Вселенський собор не видумував нічого нового і стосовно Божественності Ісуса Христа. Віра у Божественність Спасителя існувала з часу Його Воскресіння. Щоби переконатися в цьому, досить згадати свідчення апостола Хоми. На додаток збереглися письмові свідчення християн перших століть, які засвідчують віру Церкви у Божественність Спасителя.

Імператор Костянтин

Імператор Костянтин

Justin Martyr (100-165 AD): “…Отець і творець світу має Сина, який є Словом і Першонародженим і є також Богом” (First Apology 63:15).

Irenaeus (130-200 AD): “…Ісус Христос, наш Господь, і Бог, і Спаситель, і Цар, згідно з волею невидимого Отця, . . .” (Against Heresies I, x,1) 

Clement of Alexandria (150-215 AD): “Однаково, як Бог і як чоловік, Господь надає нам різного роду допомогу. Як Бог Він прощає гріхи, як чоловік Він навчає нас повністю уникати гріхів” (Christ the Educator, chapter 3.1). Також, “Наш Просвітитель, діти, подібний до Свого Отця, Бога, чиїм Сином Він є. Він безгрішний, непорочний, без душевних пристрастей, Бог бездоганний у вигляді людини виконує волю Свого Отця” (Christ the Educator Chapter 2:4). 

Перший Вселенський Собор, ікона з Mégalo Metéoron Monastery in Greece

Перший Вселенський Собор, ікона з Mégalo Metéoron Monastery in Greece

Hippolytus (170-236 AD): “І благословенний Іван свідчить у своїй Євангелії визнаючи Слово Богом коли говорить: “Споконвіку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог”. Що випливає з твердження що Слово було у Бога і Слово було Бог? Чи може хтось сказати, що він говорить про двох Богів? Я ні. Воістину, мова йде не про двох Богів, але одного в двох особах, і на додаток, про третю, благодать Святого Духа” (Against the Heresy of One Noetus. 14).

Tertullian (150-225 AD): “…єдиний Бог має також Сина, своє Слово, що виникло з Нього, яким усе було створено і без якого ніщо не творилося: воно було послано Отцем в діву і народилося від неї одночасно чоловіком і Богом. Сином Людським і Сином Божим,…” (Against Praxeas, 2).

Foskey, Keith. “The Council of Nicaea.” sermoncentral.com. N.p., May 2014. Web. 29 Dec. 2014.

***

Найдавніший збережений уривок Символу віри, 5-те ст., Rylands Library, Manchester UK

Найдавніший збережений уривок Символу віри, 5-те ст., Rylands Library, Manchester UK

Напевно усі чули про фантастичний твір Дена Брауна “Код Давінчі”, в якому він стверджує, що Ісус Христос був одружений із Марією Магдалиною та мав дітей.

Ще одна псевдо наукова історія з’явилася на каналі Діскавері. Відомий режисер Джеймс Камерон стверджує, що в Ізраїлі нещодавно знайшли гріб. Режисер переконаний, що у цьому гробі похований Ісус, його дружина Марія Магдалина та їх син Юда. На підставі цього факту Камерон робить висновки що Ісус не був Богом не Воскресав із мертвих і не Возносився на небо.

 Що спільного між Деном Брауном, Джеймсом Камероном і святими отцями Першого Вселенського Собору, пам’ять яких ми відзначаємо сьогодні? Усі вони намагаються відповісти на питання: Ким був Ісус Христос?

Перший Вселенський Собор протистояв єресі пресвітера Арія. Як Браун і Камерон Арій вчив, що Ісус не був Богом рівним Богу Отцю, а істотою, створеною в часі. Якщо зараз богослов’я відсунуто до сфери інтересів теологів, то в часи собору воно обговорювалося публічно, подібно, як політика і спорт сьогодні.

Суспільство розділилося і тому виникла необхідність зібрати собор єпископів для визначення істинного Церковного вчення. Питання було принциповим. Якщо Ісус Христос не був Сином Божим і Богом, а твариною або іншою істотою, то Він не міг спасти людство від гріха і смерті. Відповідно Його страждання, розп’яття і смерть були марними…

“Sunday of the Holy Fathers from the 1st Ecumenical Council – the New Arianism.” St John The Baptist Greek Orthodox Church Euless TX RSS. N.p., n.d. Web. 29 Dec. 2014.

***

Easter 7-9Очікування Святого Духа.
Типова молитва американця: “Господи, дай мені терпіння, і я хочу його прямо зараз”. Терпеливість не є шанованою чеснотою нашого суспільства. Ми живемо у час швидкого харчування, заморожених обідів, миттєвої кави, порошкового соку, експрес смуг на швидкісних дорогах і мобільних телефонів. Девізом сучасності є: “Дай мені це зараз, або забудь про це назавжди!”

Люди хочуть вірити, що вони контролюють своє життя, тому мало хто любить чекати. Очікування, нагадує людині, що не все під її контролем. Більшість нервується коли потрапляє в дорожні затори, стоїть чергу в аеропорту або коли комп’ютер починає працювати надто повільно. Деякі люди кажуть, що мали тверде бажання виставити лікарю рахунок за час витрачений на очікування в коридорі.

Easter 7-10Dr. Larry Dossey, терапевт з Далласу пропонує термін, що змальовує цю проблему. Він запевняє, що люди, які не люблять чекати страждають від “Хвороби поспіху” – “підвищеної чутливості до перебігу часу”. З медичної точки зору він доводить, що хворі на цю хворобу помирають раніше належного.

Визначити цю хворобу можна таким чином. Сядьте в крісло і попросіть, щоби хтось зав’язав вам очі. Сидіть якийсь час і спробуйте визначити, як довго триває хвилина. Dr. Dossey говорить, що у хворих людей хвилина триває 15 секунд і менше…

 ***

17 главу Євангелія від Іоана називають “Первосвященичою молитвою”. Цю назву приписують David Chytraeus – німецькому лютеранському теологу 16-го століття. Проте, розуміння цього уривка, як первосвященичої молитви, знаходимо ще у святих отців. Зокрема, Кирило Олександрійський в коментарях на Ін. 17:8 пише: “Христос, що в останній час явив Себе понад усими законами, наш Первосвященик і Посередник, молиться за нас, як людина… Будучи святим Первосвящеником, непорочним і неоскверненим Він пожертвував Собою, не через власну слабкість… але для спасіння наших душ”.

***

Щоби стежити за оновленнями follow me on facebook