Неділя Сиропусна. Прощена неділя. Мф. 6:14-21

Щоби стежити за оновленнями follow me on facebook

У православному церковному календарі цей день називається “Неділя сиропусна Згадування Адамового вигнання. Прощена неділя”. Церква згадує вигнання Адама і Єви з раю за порушення посту. Євангельське читання дає кілька порад стосовно посту та наголошує на необхідності прощення провин і примирення  із ближніми.

Мф. 6:14-21

14 Бо, якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. 15 А коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших.

16 Коли ж постите, не будьте сумні, як лицеміри, бо вони потьмарюють обличчя свої, щоб показати людям, що постять вони. Істинно кажу вам: вони вже мають нагороду свою. 17 Ти ж, коли постиш,намасти голову твою і вмий обличчя твоє, 18 щоб не показувати людям, що ти постиш, але Отцю твоєму, – Який у таїні; і Отець твій, Який бачить таємне, воздасть тобі явно.

19 Не збирайте собі скарбів на землі, де черв і тля точать і де злодії підкопують і крадуть.20 Збирайте ж собі скарби на небі, де ні черв, ні тля не точать і де злодії не підкопують і не крадуть,21 бо де скарб ваш, там буде й серце ваше.

***

Спаситель виводить з пекла Адама і Єву

Спаситель виводить з пекла Адама і Єву

Charles Spurgeon одного разу сказав: “Прости і забудь. Коли закопуєш  здохлого скаженого пса, не лишай хвіст на поверхні”.

***

Ми живемо в суспільстві, що зробило заслугою, або намагається зробити заслугою, мстивість. Трoє з кожних чотирьох адвокатів, що практикують у світі, живуть у Сполучених Штатах. Вони багатіють,  задовольняючи гнівливих і злих людей, що понад усе бажають обідрати кожного, хто порушить зону їх індивідуального комфорту.

Адам і Єва, Peter Paul Rubens.

Адам і Єва, Peter Paul Rubens.

***

Одну жінку вкусив скажений пес. Вона звернулася до лікаря, коли вже нічого не можна було зробити. Сумний доктор порадив їй написати заповіт і готуватися до неминучого. Жінка попросила папір і ручку, після чого почала писати довгий список імен. Коли вона списала один листок і попросила наступний, доктор зауважив, що вона вирішила згадати у заповіті дуже багатьох людей. У відповідь жінка фиркнула: “Нічого подібного. Я пишу список людей, яких я маю встигнути вкусити перед смертю”.

***

Адам і Єва, Albrecht Dürer

Адам і Єва, Albrecht Dürer

В одній з парафій, де я служив, було дві жінки. Обидві були відданими християнками, регулярно відвідували богослужіння, ревно молилися та радо виконували різну церковну роботу. Єдине, що затьмарювало їх християнське життя ,– вони не мирилися одна з одною.

Одного разу одна з цих жінок після роздумів над молитвою Господнею (“І прости нам провини наші, як і ми прощаємо…”) сказала: “Ви знаєте, отче. Врешті-решт ця жінка таки зробить з мене християнку”.

Бог не лише використовує нас, щоби зробити інших людей християнами, але й використовує інших людей, щоби зробити християнами нас…

Byassee, Jason. “Scattering Seeds.” RSS. N.p., 1 Nov. 2011. Web. 24 Dec. 2014.

***

Гріхопадіння Адама і Єви, Sistine Chapel by Michelangelo

Гріхопадіння Адама і Єви, Sistine Chapel by Michelangelo

Багатьом помста здається солодкою. Одного разу, поки жінка розраховувалась у супермаркеті, з її сумки випала телевізійна дистанційка. Здивований продавець запитав, чи вона завжди носить дистанційку в сумці. “Ні, що ви,” – відповіла жінка – Просто мій чоловік відмовився їхати на закупи, бо хотів подивитися футбол”.

Matherlee, Brian. “Sermon on Payback Is Sweet.”Http://www.sermoncentral.com. N.p., Aug. 2008. Web. 24 Dec. 2014.

*** 

Адам і Єва, Maarten van Heemskerck

Адам і Єва, Maarten van Heemskerck

Християнство створило і продовжує генерувати свою власну та унікальну культуру, яка від самого початку йшла всупереч модним трендам сучасників. Колись  християнu виступали проти плотської розпусти язичницьких карнавалів, свят і гладіаторських боїв. Закликали вірити лише в одного Бога та обмежитися лише одною жінкою. Боролися проти рабства, виступали за права жінок і дітей. У сучасному світі християне також займають контр-культурну позицію, зокрема виступаючи за право на життя ненароджених дітей та проти узаконення одностатевих шлюбів. Але, напевно, найбільшим контр-культурним явищем християнського життя є період Великого посту.

Ellen DeGeneres у вступному слові нагородження премією Оскар висловила одну з фундаментальних позицій сучасної так званої “пост-модерної” культури: “Я не говорю, що кіно є найважливішим у світі, бо всі ми знаємо, що найважливішим у світі є молодість”. Це стосується не лише Голівуда. За статистикою Американського Товариста Пластичних Хірургів 2013 року, лише у США, було проведено 15,1 млн. косметичних хірургічних втручань і 5,7 млн реконструктивних операцій. На ці операції витрачено 12 мільярдів 632 мільйона доларів. Прибутки цілої косметичної галузі США оцінюються у 55 мільярдів річно. Статистичні дані демонструють наскільки сучасний світ боїться старості і смерті. Люди готові платити величезні кошти для того, щоби, якщо і не бути, то хоч здаватися молодими.

На противагу цьому зростаючому модному тренду церква пропонує нам протягом Великого посту замислитися над власною смертністю і відповідальністю за своє життя у вічності. Сьогодні ми згадуємо гріхопадіння перших людей і, як наслідок, – смертність усих Адамових нащадків…

***

Гріхопадіння Адама і Єви, Tintoretto

Гріхопадіння Адама і Єви, Tintoretto

Великий піст є часом загального примирення. Християни просять пробачення та прощають один одного. В Євангеліях слово “прощати” вжито 43 рази, включаючи слова Спасителя на хресті: “Отче, прости їм, бо не відають, що чинять”. Кожного разу промовляючи “Отче наш…” ми говоримо: “прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим”. Не лише сьогодні, а протягом цілого Великого посту, як і протягом усього життя, прощення є умовою спасіння; “коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших”…

“Thought for Today.” St Patricks Parish Armagh. 11 Feb. 2015. Web. 18 Feb. 2015.

***

Гріхопадіння Адама і Єви, Lucas Cranach the Elder, 1526

Гріхопадіння Адама і Єви, Lucas Cranach the Elder, 1526

Золотим тельцем сучасного суспільства є можливіть мульти-вибору. Barry Cooper розповідає, як одного разу зайшов до мережі кав’ярень Starbucks. Чоловік, що стояв перед ним у черзі, замовив: “каву без кофеїна, великого розміру, з ванильним смаком, без цукру, з ексра пінкою та знежиреним молоко, нагрітим до 140 градусів по Фаренгейту”. Вислухавш це замовлення, Cooper зрозумів, що його власний вибір температури молока був, як мінімум, наївним. Проте, далеко не кожний вибір є таким безневинним.

Сьогодні ми згадуємо вибір, який зробив Адам, і наслідки цього вибору… Разом із тим, усвідомлюємо, що цей вибір стоїть перед кожним із нас. Як ми використаємо даровану Богом свободу? Чи проявимо непослух разом з Адамом, чи смирення разом із Христом?

Fournier, Keith. “Choosing to Live the Way of Forgiving Love.” Catholic Online. 20 June 2013. Web. 18 Feb. 2015.

***

Гріхопадіння Адама і Єви, Cornelis Cornelisz. van Haarlem

Гріхопадіння Адама і Єви, Cornelis Cornelisz. van Haarlem

10 заповідей прощення:

  1. Простити не легко
  2. Простити не означає забути
  3. Простити не значить ігнорувати зло
  4. Простити не означає схвалювати
  5. Прощення не є байдужістю
  6. Прощення визнає, що людина є більшою, ніж її помилки
  7. Прощення дає можливість людині почати cпочатку
  8. Прощення визнає людяність грішника
  9. Прощення відмовляється від помсти
  10. Прощення бажає грішнику добра

“10 Commandments of Forgiveness.” St. Francis De Sales Parish. 12 July 2014. Web. 18 Feb. 2015.

***

Господь оголошує вирок Адаму, William Blake', 1795

Господь оголошує вирок Адаму, William Blake’, 1795

“І коли стоїте на молитві, прощайте, коли щось маєте на кого, щоб і Отець ваш Небесний відпус тив вам гріхи ваші. Якщо ж не прощаєте, то і Отець ваш Небесний не відпустить вам гріхів ваших” (Мк.11:25-26).

“Усяке роздратування‚ i лютiсть, i гнiв, i крик, i лихослiв’я з усякою злобою нехай будуть зни щенi у вас; а будьте один до одного добрими, милосердними, прощайте один одному, як i Бог у Христi простив вам” (Еф.4:31-32)

“Отже, коли ти принесеш дар твій до жертовника і там згадаєш, що брат твій має щось проти тебе, залиш там дар твій перед жертовником і піди перше помирися з братом твоїм, і тоді прийди й принеси дар твій. Мирися з суперником твоїм швидко, доки ти в дорозі з ним, щоб суперник не віддав тебе судді, а суддя не віддав би тебе слузі, і не вкинули б тебе у в’язницю. Істинно кажу тобі: ти не вийдеш звідти, поки не віддаси останній кодрант” (Мф. 5:23-26).

***

post прощена-10У концентраційному таборі Равенсбрюк, в кишені мертвої дитини, знайшли записку, яка є зразком прощення і милосердя: “Пом’яни, Господи, не лише добрих чоловіків і жінок, але і злих. Але не згадуй страждань, яких вони заподіяли нам: Натомість пом’яни плоди, що народилися в нас, внаслідок цих страждань, нашу дружбу, нашу відданість один одному, наше смирення, нашу мужність, наше милосердя, велич сердець, що зросла внаслідок цих випробувань. Коли наші гнобителі постануть на суд перед Тобою, нехай добрі плоди, що народилися в нас стануть їх помилуванням”.

“FORGIVENESS.” Sermon Illustrations. Web. 18 Feb. 2015.

***

Вигнання прабатьків із Раю, Benjamin West, 1791.

Вигнання прабатьків із Раю, Benjamin West, 1791.

Кілька цитат із книги Льюіса Mere Christianity (Christian Behaviour, глава 7. Forgiveness):

Ідея прощення подобається усім, аж до того часу, коли людям не доводиться щось прощати самим, як нам під час війни. Навіть згадка про можливість такого прощення викликає крики ярості. Не тому, що люди вважають прощення занадто високою і недосяжною чеснотою, а тому, що вони вважають його мерзенним і жалюгідним. Вони кажуть, що навіть розмови про це викликають відразу. У половини з вас одразу виникає питання: “Чи наважився би ти простити Гестапо, якби був поляком або євреєм?”…

Вивчаючи математику, учень не береться одразу за алгебру, а починає з простих арифметичних дій. Подібно до цього, якщо ми хочемо навчитися прощати, треба почати з чогось простішого ніж Гестапо. Почніть із того, що простіть власну жінку або чоловіка, батьків і дітей, сусідів за все, що вони зробили та сказали протягом минулого тижня…

Lewis, C.S. “From Mere Christianity (1952).” PBS. Web. 18 Feb. 2015.

***

 post прощена-12Відмова прощати пов’язана з бажанням помсти. Але непрощення, як і сама помста, травмує месника не менше, ніж жертву. Це, як дитина, що сидить на парковій лавці та верещить не своїм голосом. Чоловік підбігає і запитує: “що сталося?” “Я сів на джміля,” – з плачем у голосі говорить дитина. “Ну то вставай скоренько,” – каже чоловік. “Не встану! Він мене вкусив, а я натомість його задушу,” – відповідає хлопець. Духовне одуження починається тоді, коли ми встаємо з лавки і перестаємо завдавати болю іншим.

“Sermon Illustrations, Quotes, Stories and Analogies by Kent Crockett.” Kentcrockett.com. Web. 19 Feb. 2015.

***

post прощена-13Прощення підносить людину в очах Божих, відплата – принужує. Милість є ароматом душевної чистоти, помста – смородом гріховного бруду. На території першого у світі Національного Парку Yellowstone є безпечне місце, куди зазвичай лісники приводять групи туристів, щоби спостерігати за життям і поведінкою ведмедів грізлі. Місце облаштовано світильниками так, що ведмідь не може бачити людей, в той час коли люди бачать ведмедя, як на долоні. Лісники кладуть поживу, тож ведмідь щовечора приходить туди харчуватися.

Одного разу, спостерігаючи за вечерею ведмедя з черговою групою, лісник розповідав туристам, що грізлі є найбільшим і найлютішим північноамериканським хижаком, настільки лютим, що не преносить жодної конкуренції і роздирає на шматки будь-кого, особливо під час споживання їжі. Лісник іще не завершив свій монолог, як на галявину вибіг скунц і почав спокійно їсти від одного куска з ведмедєм. Грізний грізлі навіть не повів оком. Обурені туристи зауважили лісникові, що відмідь не є лютим, бо не розідрав скунца. “Звичайно, лютий, – сказав лісник, – просто він знає, що його лють зі скунцом не працює, бо собі ж гірше вийде”.

Вигнання прабатьків із Раю, Thomas Cole, 1828

Вигнання прабатьків із Раю, Thomas Cole, 1828

Подібне відбувається із помстою. Якою сильною не була би людина, помста є смородом гріха, якого важко позбутися…

Сучасні дослідження говорять, що кожен п’ятий загиблий внаслідок автомобільних аварій сварився з ближніми протягом шести годин перед трагедією. Тож непримиренна ворожнеча може стати причиною каліцтва і навіть загибелі.

Zajac, Richard E. “It Doesn’t Pay.” SermonSuite. Web. 19 Feb. 2015.

post прощена-15***

 “Тоді Петро підійшов до Нього і сказав: Господи, скільки разів прощати брату моєму, який згрішить проти мене? Чи до семи разів? Ісус говорить йому: не кажу тобі – до семи, але до сімдесяти разів по сім” (Мф. 18:21-22).

“І коли стоїте на молитві, прощайте, коли щось маєте на кого, щоб і Отець ваш Небесний відпус тив вам гріхи ваші. Якщо ж не прощаєте, то і Отець ваш Небесний не відпустить вам гріхів ваших” (Мк.11:25-26).

Сад земних зпдоволень, Hieronymus Bosch (Ліва панель - рай, права - пекло, посередині сучасне життя)

Сад земних зпдоволень, Hieronymus Bosch (Ліва панель – рай, права – пекло, посередині сучасне життя)

“Усяке роздратування‚ i лютiсть, i гнiв, i крик, i лихослiв’я з усякою злобою нехай будуть знищенi у вас; а будьте один до одного добрими, милосердними, прощайте один одному, як i Бог у Христi простив вам” (Еф.4:31-32)

“Не судіть, то і вас не судитимуть; не осуджуйте, то й вас не осудять; прощайте, то й вас прощатимуть; давайте, і дасться вам: мірою доброю, натоптаною, утрушеною, переповненою віддадуть вам, бо якою мірою міряєте, такою ж відміряється і вам” (Лк. 6:37-38)

post прощена-17***

Єдиний спосіб не нажити собі жодного ворога це: ніколи не говорити, нічого не робити і ні за що не відповідати. Одним реченням, з вами цього ніколи не станеться, бо це не вдалося навіть Христу. Вінстон Черчіль казав: “Ти маєш ворогів? Добре. Принаймні ти відстоюєш хоч щось, хоч якісь життєві принципи”.

***

Children Суть посту не в тому, щоби зробити його тягарем. Не в тому, щоби накласти заборону на все смачне і поживне. Не в тому, щоби обмежити людські задоволення і позбутися приємного, скоріше навпаки. Піст це час максимального наповнення життя Христом. Замість м’ясної і сирної тарілки Церква пропонує Тіло і Кров Спасителя. Замість телевізора – спілкування з живими людьми і живим Богом. Замість пересовувати меблі Церква закликає нас змінити свої серця, розум і весь стиль життя. Це час духовної війни і подвигу…  

***

post прощена-19Гілберт Честертон (1874-1936) був одним з найвпливовіших і найталановитіших англійських письменників двадцятого століття. За оригінальність мислення його називали “принцем парадоксів”. Одного разу газета Times звернулася до ряду найкращих авторів з пропозицією написати на тему “Що не так зі світом?” Відповідь Честертона була найкоротшою, він написав:
Дорогий Лондон Таймс,
Я.
З повагою,
G. K. Chesterton

Лист Честертона не був жартом. Як християнський письменник-апологет Честертон дав хоч і коротку, але фундаментальну відповідь на питання “Що не так зі світом?” Проблема світу в гріховності людства в цілому, і кожної людини зокрема. Усі інші труднощі та негаразди світу виростають із цієї фундаментальної проблеми.

Abraham, Lalachan. “What’s Wrong with the World?” Sermoncentral.com. Mar. 2013. Web. 11 Mar. 2016.

***

Один чоловік відзначався сварливим характером, протягом багатьох років постійно і безпідставно нападаючи на свою дружину. Проте жінці завжди вдавалося зберігати мир і спокій в родині. На 25-ліття одруження чоловік питає: “Як тобі вдається уникати сварок?” “Дуже просто. Я іду мити туалет,” – відповіла дружина. “І як це допомагає?” – не зрозумів чоловік. “Я мию його твоєю зубною щіткою,” – спокійно відповіла дружина.

***

Після невеличкої аварії поліцейський з мотоциклетного патруля потрапив до лікарні з переломом ноги. Прокинувшись після операції він побачив не лише гіпс на нозі але й великий пластир на грудях. Той тип пластиря, що дуже важко відривається, а якщо й відривається то разом із волоссям. На пластирі був напис: “Подарунок від медсестри якій ви виписали штраф минулого тижня”.

***

Один суддя розглядав випадок ненавмисного вбивства. Двоє чоловіків збирали в саду яблука. Один заліз на дерево, другий стояв під деревом. Той що був на дереві зірвався і забив на смерть того, що був знизу. Дружина загиблого вимагала смертної кари й не погоджувалася на жодне інше покарання. Суддя намагався пояснити їй абсурдність вимоги, але невтішна дружина хотіла помсти: “Він вбив мого чоловіка, тому має померти сам”. Зрештою суддя виніс вирок. Винуватця прив’язати під деревом, а жінка мала право вилізти на дерево і скакати згори на вбивцю аж поки той не помре такою самою смертю як і її загиблий чоловік. Вислухавши вирок жінка довго мовчала, а потім сказала: “Згодна на матеріальну компенсацію”.

***

В ніч з 4-го на 5-те травня 2000 року молода жінка отримала e-mail з привабливою назвою “I love you”. Заінтригована, вона кликнула щоби відкрити лист. Цієї миті народився так-званий “Love Bug” – комп’ютерний вірус, що його занесено до книги рекордів Гіннеса, як найбільш-руйнівний комп’ютерний вірус у світі. Мільйони комп’ютерів зупинилися, завдавши мільярдних збитків підприємствам і державним установам. Один вірус, а такі жахливі наслідки.

Між тим, майже за шість тисяч років до народження цього віруса, інша молода жінка послухала привабливих слів змія і вірус з назвою “гріх” вразив усе людство. Нажаль, його наслідки значно гірші…

***

Чи всяке покаяння приймає Господь?
Розглянемо кілька Біблійних прикладів покаяння.
Нажаль, книга Буття не згадує про покаяння Адама. Воно зображено рядом поза-Біблійних джерел і в цілому приймається як православною так і католицькою Церквою.

Першою людиною, про яку пише Слово Боже, що визнала свій гріх і покаялася в ньому був фараон: “І послав фараон, і покликав Мойсея й Аарона, і сказав їм: цього разу я згрішив; Господь праведний, а я і народ мій винні; помоліться [за мене] Господу: нехай припиняться громи Божі і град [і вогонь на зем­лі], і відпущу вас і не буду більше затримувати” (Вих. 9:27-28). Але, не зважаючи на покаяння, серце фараона озлобилося. Бог не прийняв його покаяння, а кари Господні не припинялися.

Наступний Біблійний приклад покаяння також не приніс користі грішнику. “І сказав Валаам ангелові Господньому: згрішив я, тому що не знав, що Ти стоїш проти мене на дорозі; отже, якщо це неприємно в очах Твоїх, то я повернусь” (Чис. 22:34). Після покаяння Валаам повернувся до ворожіння й не змінив свого життя.

Господь не прийняв покаяння Ахана, бо воно не було глибоким і щирим: “У відповідь Ісусові Ахан сказав: дійсно, я згрішив перед Господом Богом Ізраїлевим і зробив те і те: між здобиччю побачив я один чудовий сеннаарський одяг і двісті сиклів срібла і зливок золота вагою в п’ятдесят сиклів; це мені сподобалося і я взяв це; і ось, воно заховане­ в землі посеред намету мого, і срібло під ним [заховане]” (ІсНав. 7:20-21). Ахава побили камінням.

Не було плідним і покаяння Саула: “І сказав Саул Самуїлу: згрішив я, бо переступив повеління ­Гос­пода і слово твоє; але я боявся народу і послухав голосу їх; тепер же зніми з мене гріх мій і повернися зі мною, щоб я поклонився Господу [Богу твоєму]. І відповів Самуїл Саулу: не повернуся я з тобою, тому що ти відкинув слово Господа, і Господь відкинув тебе, щоб ти не був царем над Ізраїлем” (1Цар. 15:24-26)

Перше покаяння яке прийняв Господь приніс цар Давид. Після того як Давид забрав собі дружину Урії хеттеянина Вирсавію та послав на смерть її чоловіка, Бог прогнівався. Покаяння Давида було глибоким і від щирого серця, тому Господь зберіг цареві життя: “І сказав Давид Нафану: згрішив я перед Господом. І сказав Нафан Давиду: і Господь зняв з тебе гріх твій; ти не помреш; 14 але оскільки ти цим ділом подав привід ворогам Господа хулити Його, то помре народжений у тебе син” (2Цар. 12:13-14).

***

Щоби стежити за оновленнями follow me on facebook